Postări populare

marți, 22 martie 2016

Despre tăierile arborilor din păduri

sursă foto: www.timpul.md


Cândva, pădurile Basarabiei ocupau 30% din teritoriu. În secolele XIX și XX  au fost tăiate mii de ha de pădure. La sfârșitul anilor 70-ci, pădurile Moldovei ocupau aproximativ 8% din teritoriu. Datorită eforturilor depuse de ecologiștii noștri, încă de la sfârșitul anilor 80, astăzi cifrele arată că 12% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat cu păduri.
În fiecare an, în orice țară unde există domeniu forestier, se fac lucrări de curățare și rărire  a copacilor, arborii bătrâni sunt înlocuiți cu puieți noi. Ne place sau nu, dar de lemn este nevoie și pentru ca oamenii să se poată încălzi iarna.  În cazul în care în Republica Moldova s-ar interzice tăierea copacilor și am fi nevoiți să importăm lemne pentru ca oamenii să-și facă focul în sobă, credeți-mă că ar fi atât de scump  încât foarte puțini și-ar permite acest lucru.
Timpul a demonstrat că în pădurile unde nu se intervine cu lucrări de îngrijire, zona forestieră degradează. Până la 14 aprilie, în Republica Moldova au loc defrișări planificate. În mod obligatoriu, în locul copacilor tăiați, se plantează puieți tineri. Paralel, au loc și împăduriri. Din toamna anului trecut și până acum au fost împădurite 2500 de ha de pământ. Ca să diminuăm tăierile ilicite, de la 1 octombrie 2016 vor fi interzise tăierile rase în pădurile de tip natural. Aceste schimbări  au drept scop protejarea și stoparea diminuării suprafețelor pădurilor naturale, menținerea echilibrului ecologic și conservarea biodiversității, ecosistemelor forestiere.
Trasabilitatea masei lemnoase este un proiect-pilot implementat în cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei în cadrul Ocolul Silvic Vatici. Ne propunem să extindem proiectul în tot sectorul forestier național  astfel încât să reducem tăierile ilegale și să combatem evaziunile fiscale din domeniu.
Odată cu venirea primăverii crește și numărul doritorilor de a-și petrece timpul liber în sânul naturii. Rugăm cu insistență toți cetățenii să aibă grijă de zonele noastre forestiere. Nu lăsați focul aprins când plecați acasă și păstrați curățenia. Pădurile sunt averea cea fără de preț de care ar putea să se bucure și urmașii noștri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu