Postări populare

luni, 18 iulie 2016

Cine cu adevărat stă în spatele referendumului?




Unele instituții media s-au grăbit să titreze că societatea civilă a făcut front comun pentru demiterea primarului capitalei Dorin Chirtoacă. De fapt, cei care au ieșit în fața presei sunt simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, pretinși reprezentanți ai societății civile. În ultima perioadă aceștia s-au dovedit a fi fideli retoricii socialiste, apărând frecvent la evenimente organizate de cei cu steaua roșie.
 Dându-și seama că nu au nicio șansă să-l demită pe primar, socialiștii au recurs la o nouă strategie. Au orchestrat lucrurile în așa fel  încât să pară că anume societatea civilă vrea să-l demită pe primar, iar unii consilieri municipali doar s-au alăturat acestei inițiative. Ei cred că locuitorii municipiului vor cădea în capcana lor și pretinșii activiști civili cu o imagine incertă îi vor convinge pe chișinăuieni să-l demită pe primar.
Desigur că primarul general poate fi criticat, dar faptul cum este orchestrată această acțiune denotă o aplicare a standardelor  duble.
Să le luăm pe rând, la rece:
1.     Falșii reprezentanți ai societății civile, ca și stăpânii lor socialiști, îl consideră pe Primarul general vinovat de toate relele și nu spun o vorbă despre ineficiența unui Consiliu municipal care poate să dezbată trei zile doar ordinea de zi. Nu spun nimic nici despre faptul că acest Consiliu, condus de socialiști și prietenii lor de la PPEM, se împotmolește tot mai mult în PR politic și uită cu desăvârșire  de adevăratele probleme ale chișinăuienilor;
2.     Așa-numiții reprezentanți ai societății civile nu țin cont de faptul că Primarul general este o autoritate executivă, adică, în lipsa unei activități eficiente a CMC-ului și activitatea Primarului general devine mai împovărată;
3.     Unul dintre liderii grupului de inițiativă care a preluat retorica socialiștilor criticând proiectul  legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, pe pagina blogului personal, recunoaște că în cazul în care ar deveni primar, în primul rând, și-ar alege echipa. Și Dorin Chirtoacă a vrut să-și aleagă echipa, dar deoarece legislația nu i-a permis acest lucru, edilul este nevoit și astăzi să lucreze cu unele cadre vechi, nepregătite, iar când a încercat să-i demită pe unii, instanțele de judecată i-au repus în funcție;
4.     Acest grup de inițiativă a criticat și proiectul PL privind statutul municipiului Chișinău, dar a trecut cu vederea un proiect crud al PPEM, dar și tentativa socialistului Batrâncea de a pune în discuții un proiect virtual, pe care nimeni nu l-a văzut și de care nimeni nu a auzit;
5.     În lipsa unor probe, acuză Primarul în acte de corupție, dar când sunt arestați  funcționari și demnitari publici din Primărie, dar care nu fac parte din echipa PL, schimbă imediat ritorica și afirmă sus și tare că corupția nu are culoare politică.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind statutul municipiului Chișinău Primarul va avea suficiente pârghii să soluționeze o mare parte din problemele ce s-au acumulat din cauza unor consilieri care au blocat activitatea Primăriei. Dându-și seama că le fuge pământul de sub picioare și în lipsă de soluții inspirate, socialiștii au revenit la vechea lor soluție – referendumul. Doar că n-au ieșit ei în față, conștientizând că nu sunt credibili pentru electoratul cult de la Chișinău, ci au scos la bătaie niște simpatizanți de-ai lor, denumiți reprezentanți ai societății civile.
     De fapt, inițiativa privind referendumul de demitere a primarului se încearcă a fi prezentată drept una a societății civile, la care se alătură unele fracțiuni ale CMC. Doar că adevărata societate civilă știe că anume reprezentanții acestor partide (PSRM, Partidul Nostru și PPEM), alături de cei finanțați de Țopi au încercat recent să destabilizeze situația social-politică din Republica Moldova și să-i schimbe cursul european, adică să ne întoarcă cu fața spre est.



Un comentariu:

  1. Ioane, nu se mai teme nimeni acum de mîna Moscovei, ne-am convins că și frații pro-români pot fi demagogi mafioți. Chiar nu mai contează cine va fi următorul primar, important e să aibă mandat scurt și să știe că poate fi oricînd destituit!

    RăspundețiȘtergere