Postări populare

sâmbătă, 1 aprilie 2017

1 aprilie - ziua cînd a avut loc masacrul de la Fântâna Albă



Raptul de la 1940 nu doar a dezmembrat teritoriul României,  acest act barbar a despărțit și mii de familii care au fost luate prin surprindere de desfășurarea rapidă a evenimentelor. Mii de familii s-au trezit dimineața fiind despărțite de noua graniță. Fiind puși în fața unui fapt împlinit, mulți au încercat să se reunească cu familiile trecând hotarul în mod legal sau  ilegal. Totodată,  românii basarabeni cunoșteau din prima sursă, de la refugiații din Imperiul Roșu, adevărul despre „raiul” bolșevic.
Românii din Basarabia și Bucovina știau deja care sunt politicile aplicate de sovietici, cum ar fi colectivizarea forțată de la începutul anilor 30-ci, foametea care a făcut ravagii în Ucraina sovietică și RASS Moldovenească,  deportările care au generat și un exod masiv de populație - fuga peste Nistru sau în România. Familiile refugiaților transnistreni erau împușcați cu mitralierele de-a lungul râului Nistru.
Astfel, fără a aștepta „raiul” bolșevic promis de noile autorități, în încercarea de a-și salva viața,  mii de români au trecut granița pentru a se refugia în România. La începutul anului 1941, autoritățile sovietice au pus la cale o provocare.  NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniței în România. La 1 aprilie 1941, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului, Bucovina, purtând în față un steag alb (astfel demonstrând intențiile pașnice) și însemne religioase (icoane, prapuri și cruci din cetină), a format o coloană pașnică și s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română. În poiana Varnița, la circa 3 km de granița română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras în plin cu mitralierele.
În acea zi tragică pentru istoria neamului nostru,  aproximativ 7 mii de români au fost ucişi cu bestialitate de sovietici. Potrivit martorilor, răniţii au fost hăcuiţi de cavalerie cu săbiile şi apoi îngropaţi, mulți fiind încă vii, în gropi comune. După masacru, unii răniți au fost legați de cozile cailor și târâți până la gropile comune săpate din timp și fiind îngropați acolo:  bătrâni, femei, copii, sugari - vii, morți sau muribunzi. Două zile și două nopți s-a mișcat pământul în acele gropi, până toți și-au dat ultima suflare.
Ziua de 1 aprilie ar trebui să fie declarată Zi de doliu național pe ambele maluri ale Prutului.
Numai cunoscându-ne istoria vom ști cum să evităm greșeli ale trecutului, dar și cum  să ne construim viitorul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu