Postări populare

duminică, 7 februarie 2016

Ion Cebanu, directorul Agenției „Moldsilva”: În sectorul forestier lucrează și oameni onești





Despre activitatea Moldsilva am vorbit în cadrul unui interviu la postul de radio „Vocea Basarabiei”. Ce ne propunem să realizăm în următoarea perioadă vă invităm să aflați citind interviul de mai jos.


-Ecologiștii susțin că pădurile au ajuns într-o stare deplorabilă. Sunteți de acord cu ei?
- În mare parte, da. Avem mult de lucru la acest capitol, mai ales la extinderea fondului forestier, dar și la normele de îngrijire și tăiere a pădurilor. Trebuie să lucrăm în așa fel încât să schimbăm multe lucruri care se mai întâmplă în acest domeniu. Nu toți cunosc că nu doar Agenția de stat „Moldsilva” gestionează pădurile din Republica Moldova. Autoritățile locale de asemenea au în proprietate suprafeţe cu vegetaţie forestieră. Dacă  Agenția mai face amenajări silvice, încercând să păstrăm acest bun, în cazul administraților locale situația este mai gravă. Trebuie să revenim la Codul Silvic, acum se lucrează la el, unde să fie stabilite niște norme foarte clare, așa încât pădurile care sunt în gestiunea autorităților locale să fie mult mai bine protejate.
- Cum credeți, de ce s-a ajuns în această situație, e de vină legislația, oamenii sau responsabilii de domeniu?
-În mare parte, toți. E de vină legislația imperfectă, avem un Cod Silvic de zeci de ani care nu mai corespunde situației actuale. Pe de altă parte, nepăsarea oamenilor, dar și a autorităților de până acum au făcut ca lucrurile să degradeze. Totuși, nu trebuie să uităm că în această ramură lucrează și oameni onești, pădurari care se dedică în totalitate profesiei.
- Se vorbea despre necesitatea abrogării Regulamentului Tarlev, regulament prin care mii de ha de păduri ale statului se dau în arendă pentru o perioada de 49 de ani…
- Vreau să va spun că de când am venit la „Moldsilva”  nu se mai dau în arendă pădurile.  Dimpotrivă, au fost anulate 12 contracte, în unele cazuri am mers în instanță, vreo 45 de ha de pădure le-am întors în Fondul Forestier al Republicii Moldova, ele și erau, dau că erau date în arendă. Chiar astăzi am văzut o statistică, din aproximativ 800 de contracte, circa 160 au fost reziliate.  Am stopat darea pădurilor în arendă până nu vom avea un mecanism foarte clar, transparent, în folosul societății. Pădurea este un bun de care trebuie să avem grijă nu numai la ora actuală, dar trebuie să-l păstrăm în așa fel încât să-l predăm intact  și generațiilor viitoare. Fondul forestier constituie în Republica Moldova cca 12% din teritoriu, iar noi ne propunem ca în următorii ani să ajungă măcar la 20-25%. Un alt obiectiv pe care ne propunem să-l realizăm este înregistrarea la Cadastru a Fondului Forestier.  Am inițiat în Hâncești această procedură, dar ea trebuie continuată pe tot cuprinsul Republicii Moldova. Colaborăm la acest capitol și cu partenerii externi, pentru că avem nevoie de experiența lor, dar și pentru că această procedură costă.  
- S-a vorbit foarte mult despre vânzarea dreptului de arendă a pădurilor pentru că unii reușesc să facă din asta un business destul de profitabil…
- Și pe mine m-a interesat acest subiect. L-am studiat pentru ca să pot stopa aceste ilegalități.   Teoretic, nu ar putea avea loc așa ceva, dar din cauza imperfecțiunii cadrului legal, dar și ingeniozității unora, dreptul de arendă, obținut de către o persoană fizică, este transmis unei societăți comerciale, iar ulterior, nu se vinde dreptul de arendă, ci societatea respectivă care are în posesie niște ha de pădure. Eu nu accept asemenea lucruri, deși au fost și hotărâri ale instanței de judecată prin care „Moldsilva”  a fost obligată să permită acest transfer. Trebuie de îmbunătățit cadrul legal. Totuși, trebuie să vă spun că există și arendași de bună credință, care au grijă de pădure.
- Ați cerut angajaților care au probleme de integritate să părăsească sistemul. S-a întâmplat acest lucru?
-  Nu știu dacă cineva a plecat de bunăvoie. Am demis vreo 20 de pădurari care au comis anumite abuzuri. Prin controale putem foarte ușor să stabilim cine și cât de mult respectă sau încalcă legea. Noi lucrăm și la un proiect privind instruirea oamenilor din domeniu, pentru că nu e suficient să ai cerințe, trebuie și să le oferi condiţii bune de muncă. În domeniul silviculturii lucrează patru, cinci mii de oameni. Aceşti oameni au grijă să facă regenerări, au grijă de fondul cinegetic, de toate procesele care au loc în pădure. Dacă nu vom avea grijă de calificarea lor permanentă,  vor rămâne în urmă, nu vom fi în pas cu toate studiile recente. Clima este în permanentă schimbare, poluarea devine o problemă tot mai stringentă. Angajații noștri trebuie să fie la curent cu toate schimbările care au loc în mediu. Un alt obiectiv al meu este reforma instituțională, ceea ce presupune  reorganizarea Agenției și a tuturor întreprinderilor silvice, așa încât să avem o singură întreprindere cu filiale în teritorii. Conceptul acestei reforme este realizat împreună cu Banca Mondială, acest sistem este implementat şi în România.

- Vorbiţi-ne despre împăduriri...
- Din septembrie, de când am venit la conducerea  Agenției „Moldsilva” am împădurit aproximativ 600 de ha.  Avem şi o hotărâre de Guvern care ne obligă să majorăm fondul forestier, mai ales acolo unde sunt terenuri degradate. Suntem într-o conlucrare cu administrația publică locală, care ne dă în folosinţă aceste terenuri pe care au loc împăduririle propriu-zise. Anul acesta ne propunem să împădurim 2500 de ha.
- Mai există faună în Republica Moldova?
- Există, sigur că există. Avem acum un program de răspândire a cerbului în Republica Moldova. O parte din cerbii care vieţuiesc în Plaiul Fagului vor fi duşi în pădurile din Edineţ. Dacă mistreţii pot migra pe teritoriul întregii republici, cerbii, când au o zonă prielnică: cu hrană, cu toate condiţiile necesare, atunci le sunt suficiente 400-500 de ha. Noi ne propunem să luăm cerbi din zonele foarte populate şi să le creăm condiţii în zonele unde ei lipsesc. Acum suntem în proces de procurare a armelor, a tranchilizantelor, a ţarcurilor necesare pentru perioada de adaptare.
-Să înţelegem că a crescut interesul pentru Pădurea Domnească după acel tragic eveniment din 2012?
- Într-adevăr, vin foarte mulţi turişti sa vadă Pădurea Domnească. Anul trecut, întreprinderea Pădurea Domnească a avut venituri de circa 100 de mii lei numai din vânzarea biletelor. Şi pentru Zimbrăria de acolo, unica în Republica Moldova, interesul este mare, dar şi pentru frumuseţea locurilor. Toţi doritorii de a vedea zimbri sunt aşteptaţi în raionul Glodeni. Toamna trecută, am mers de două ori acolo şi am văzut foarte mulţi vizitatori. Chiar şi o mireasă venise  cu tot alaiul să-și  facă poze.
-Despre trasabilitatea masei lemnoase ce ne puteţi spune?
La acest capitol ne dorim să realizăm un proiect care deja este implementat în România. Anul trecut a fost instruit personalul silvic al Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei în cadrul Ocolul Silvic Vatici, care a fost selectat ca ocol pilot pentru dezvoltarea și testarea sistemului de evidență și trasabilitate a masei lemnoase (aplicație software).
Aplicația are ca scop îmbunătățirea trasabilității lemnului de la punerea în valoarea a masei lemnoase pînă la utilizarea finală.
Acest lucru va permite fiecărui om care vede o maşină cu lemne, să introducă numerele de înmatriculare ale maşinii într-un program din computer şi să vadă din ce Întreprindere Silvică vine maşina, ce pădurar a semnat factura, dacă a semnat-o  şi cine este destinatarul.  
Ne propunem să extindem acest proiect în tot sectorul forestier național, iar implementarea acestui sistem de monitorizare va contribui la reducerea tăierilor ilegale și combaterea evaziunii fiscale din domeniu.
- Ce se întâmplă cu lemnul tăiat autorizat, ce se face din el?
- Cel mai mult e pentru foc, se mai face mobilă şi foarte puțin se exportă.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu