Postări populare

marți, 30 august 2016

La Mulți Ani, Limba Română!



Marea Adunare Națională de la Chișinău din 27 august 1989, în care sute de mii de oameni au cerut proclamarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină a fost precedată  de întrunirile din cadrul cenaclului Alexei Mateevici și a celor care își doreau renașterea națională, revenirea la adevărata  identitate a românilor basarabeni. Din 15 ianuarie 1988, ziua poetului național Mihai Eminescu, oamenii dornici de libertate se adunau periodic la îndemnul lui Anatol Șalaru în scuarul din fața bustului lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Erau din ce în ce mai mulți, iar când scuarul a  devenit neîncăpător, a fost aleasă o nouă locație - Teatrul de Vară din Parcul Valea Morilor.
Era nevoie de mult curaj să reciți versurile clasicilor români în public sau să colectezi semnături pentru ca limba română și alfabetul latin să fie recunoscute la ele acasă. Fondatorul Cenaclului "Alexei Mateevici" a fost Anatol Șalaru, iar printre membri Cenaclului erau Gheorghe și Mihai Ghimpu, Constantin Tănase, Nicolae Costin, Valentin Mândâcanu, Alexandru Moșanu, Ion Dumeniuc, Gheorghe Grâu ș.a.  Tot în 1988 Valentin Mândâcanu publică eseul tulburător „Veşmântul fiinţei noastre”. În toamna aceluiași an apare „Scrisoarea celor 66” în care se cerea revenirea la alfabetul latin și recunoașterea identității limbilor vorbite pe ambele maluri de Prut.
Toate aceste acte de curaj, împreună cu poezia lui Grigore Vieru, Leonida Lari, și Nicolae Dabija, cântecele lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, discursurilor ținute de Ion Ungureanu și Lidia Istrati au contribuit la trezirea conștiinței naționale a românilor moldoveni care veneau pe jos să participe la Marile Adunări Naționale ca să-și ceară drepturile. Sub presiunea străzii, la 31 august 1989 limba română devine limbă de stat. Câteva luni mai târziu, la 27 aprilie 1990, Gheorghe Ghimpu a fost primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului.  Această palmă de pământ are oameni valoroși pe care suntem obligați să-i cinstim, pentru că datorită lor astăzi avem posibilitatea să vorbim în limba română, limba strămoșilor noștri, element fundamental al definirii noastre ca neam.  

           La Mulți Ani, Limba Română!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu