Postări populare

sâmbătă, 11 iunie 2016

Primul pas spre lichidarea unui popor este să-i ştergi memoria…

sursă foto: www.adevarul.ro


Nu știu dacă pe fața acestui pământ s-au mai  produs crime într-o măsură așa de mare ca pe pământul Basarabiei. De aceea, cu drept cuvânt poporul basarabean a fost declarat un popor MARTIR,  iar Basarabia, o provincie MARTIRĂ”.
  Preotul Vasile Țepordei

 Astăzi, 12 iunie 2016, se împlinesc 75 de ani de la primul val de deportări în Siberii de gheață a românilor basarabeni şi bucovineni. Noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a fost una tragică pentru soarta a 32423 persoane…

Acest plan diabolic făcea parte din politica de colonizare, care a fost inițiată înainte și după al doilea război mondial. Românii basarabeni și bucovineni au fost  deportați în Siberia sau Kazahstan, la muncă forțată, unde mulți dintre ei au murit.
 Au fost deportați așa numiții „inamici ai clasei muncitoare” – funcționari, polițiști, soldați, clerici, proprietari de terenuri (nobili și țărani), membri ai partidelor politice istorice. E vorba, desigur, de o bună parte din intelectualitatea română din Basarabia, cei care puteau să se opună noului regim.
Conform cercetărilor istoricului american Rudolf Joseph Rummel, de la Universitatea din Hawaii în urma primului val de deportări (iunie 1940 și iunie 1941) circa 300000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, dintre care 57000 au murit.
 A urmat valul doi (martie 1944 și mai 1945) în urma căruia 390000 de  basarabeni și bucovineni au fost deportați, dintre care 51.000 au murit. Al treilea val a avut loc în mai 1945 și decembrie 1953. În toți acești ani de grea cumpănă pentru poporul român, au fost scoși din casele lor și duși în Siberii de gheață sau Kazahstan circa 1654000 de basarabeni și bucovineni,  215000 dintre ei au murit în GULAG sau pe drum.
Consecințele politicii de colonizare a URSS în Basarabia au fost deznaționalizarea, încercarea lichidării elitelor intelectuale și țărănimii.
Astăzi, pretinșii stataliști de sorginte comunistă sau socialistă, sărbătoresc la 28 iunie și 24 august (zile negre în istoria românilor basarabeni), iar deportările le interpretează în stil sovietic, drept o luptă de clasă.
Ei continuă să dezbine societatea promovând inepțiile sovietice și neadevărul.
Victimele deportărilor au fost nu doar romanii basarabeni. Au avut de suferit  și celelalte etnii conlocuitoare.
Comuniștii și socialiștii continuă să interpreteze invazia și ocupația sovietică drept un factor pozitiv pentru dezvoltarea etniilor, inclusiv a găgăuzilor și bulgarilor din RM. Totuși, se tace despre  faptul că în 1941 găgăuzii aveau o pondere  în structura etnică a populației RSS Moldovenești de 4,9%,  iar bulgarii  de 7,5%. Către anul 1959 se atestă o descreștere semnificativă  a acestor etnii, ponderea găgăuzilor fiind de 3,3%, iar a bulgarilor de doar 2,1%.
sursă foto: https://ro.wikipedia.org
        Istoricul ceh Milan Hubl afirma că „Primul pas spre lichidarea unui popor, este să-i ştergi memoria.  Îi distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva îi scrie alte cărţi, îi dă o altă cultură, îi inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede”
         Asta au încercat să facă cei care ne-au dus buneii în Siberia. Ne-au scris alte cărți, ne-au impus o altă limbă, au inventat o limbă și un popor nou. Astăzi, pretinșii stataliști cu soldă la Moscova, încearcă să facă același lucru. N-au reușit predecesorii lor să ne fure istoria, nu vor reuși nici ei, pentru că adevărul întotdeauna triumfă, iar poporul nostru a demonstrat că are demnitate, rezistând și în vremuri mai cumplite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu