Postări populare

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Dorin Chirtoacă: „Dacă ajutorul din partea partenerilor noștri de dezvoltare ar veni direct către primării, impactul ar fi enorm, iar încrederea în vectorul european ar crește”



Vineri, 29 ianuarie, 2016, la Adunarea Generală a Congresului Autorităților Locale, primarul Dorin Chirtoacă a menționat că primăriile se bucură de multă încredere din partea populației. Cu toate acestea, ajutorul din partea partenerilor noștri de dezvoltare nu vine direct  către primării, dar prin intermediul instituțiilor care se bucură de o încredere mult mai mică. Propunerea lui Dorin Chirtoacă către ambasadorii prezenți la eveniment a fost să se meargă pe o cale mai scurtă și directă, pentru ca oamenii de rând să se poată bucura într-adevăr de ajutorul pe care ni-l dau partenerii de dezvoltare. Edilul a amintit că de la primul mandat, în mod nediscriminatoriu, municipiul Chișinău alocă ajutoare celor 18 primării din suburbii. Ajutorul constituie circa 300 de mii de euro anual, necondiționat, pentru dezvoltarea comunităților.
„Înțeleg că poate nu este posibilă o asemenea sumă pentru fiecare primărie din Republica Moldova. Pentru o primărie dintr-un sat, o comună, o sută de mii de euro le-ar permite primarilor să rezolve o serie de probleme curente și chiar să facă investiții capitale”, a menționat edilul. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, impactul investirii acestor bani ar fi enorm mai mare decât alte sute de milioane de euro care au fost deja date Guvernului sau instituțiilor centrale.
„Este un rezultat care poate fi confirmat prin experiența de la Chișinău. Suma totală necesară anual pentru aceste investiții ar fi de 100 de milioane de euro la nivelul Republicii Moldova, pentru că în total avem circa 1000 de administrații locale și regionale. Dacă o sa calculăm suma totală alocată Republicii Moldova în ultimii șase ani, o să constatăm  că aceasta este, poate, de câteva zeci de ori mai mare, dar, din păcate, impactul nu este cel așteptat. Cred că ar fi o formulă care ar aduce foarte mult succes chiar în următorii trei ani. Acest oxigen, care ar veni din partea partenerilor de dezvoltare, direct către bugetele primăriilor și a consiliilor raionale, va avea un impact enorm, iar încrederea în vectorul european ar crește”, a declarat Dorin Chirtoacă la Adunarea Generală a Congresului Autorităților Locale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu